Ukelele

Deze kleine viersnarige gitaar staat bekend onder verschillende namen. Neem bijvoorbeeld de Nederlandse benaming, die luidt als volgt ‘ukelele’. Terwijl in het Engels ukelele wordt geschreven als ‘ukulele’. Het verschil is niet heel groot, want de ‘e’ wordt een ‘u’. Vaak komt dan ook gelijk de volgende vraag opspelen: “Hoe spreek ik ukelele eigenlijk uit?”. Eenvoudig gezegd kun je ukelele gewoon uitspreken als ‘joekelille’. Daarnaast is er nog veel meer te weten over de ukelele. Namelijk dat die vaak verward wordt met een kinder- of reisgitaar. Toch is er een groot verschil en dat gaat verder dan het afwijkende aantal snaren. In dit korte, maar interessante artikel proberen we je zoveel mogelijk te vertellen over verschillende soorten ukeleles.

Geschiedenis ukelele gitaar

De ukelele gitaar heeft al een hele geschiedenis achter de rug. Laten we eens terug gaan naar 1879 waar het allemaal begon met 3 Portugese kastenmakers. De drie bemanningsleden, waar de namen zelfs nog van bekend zijn, kwamen naar Hawaï toe om suikerriet te snijden. Tijdens hun aankomst waren ze zo blij dat ze de lange tocht hadden overleefd, waardoor ze al springend van het schip afkwamen. De bewoners schreeuwden ‘ukelele, ukelele!’. Wat staat voor springende vlo. Er doen zich meerdere verhalen voor, maar voor nu is dit de meest geloofwaardige. Het leuke is dat de ukeleles van nu, afstammen van de muziekinstrumenten machete en braguinha. Waarschijnlijk zijn deze gitaren ook de voorouders van de viersnarige gitaren van nu.

Soorten ukelele gitaren

De ukelele gitaar kent diverse varianten. Vier verschillende ukelele gitaren worden gezien als de basisvarianten. Naast de basisvarianten zijn er nog een aantal andere ukeleles. Sommige van deze ukeleles zijn niet te koop in de winkel. Dit omdat ze vaak organische delen bevatten, zoals de gordel van de armadillo. De naam is te danken aan de klankkast die is gemaakt van het gordeldier (oftewel armadillo). De vier bekende varianten zie je hieronder in een opsomming:

  • Sopraan
  • Concert
  • Tenor
  • Bariton

Bron:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ukelele