Leren tokkelen op gitaar

Misschien ken je het wel tokkelen (oftewel fingerpicking). Het is namelijk naast het spelen van akkoorden een populaire techniek bij gitaristen. Toch wordt erbij het tokkelen op de gitaar geen gebruik gemaakt van hulpmiddelen, zoals een plectrum. Het is namelijk zo, dat de gitaarsnaren gewoon worden aangeslagen met de vingers. Eigenlijk sla je de snaren niet echt aan, want je plukt aan de snaren. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de vingers ieder een snaar krijgen. Je duim daarentegen wordt gebruikt voor het aanslaan van de drie bovenste snaren.

Stappenplan tokkelen

Er zijn verschillende stappen te volgen om het tokkelen te leren. Hieronder zullen de belangrijkste stappen worden omschreven, zodat je snel en eenvoudig de beginselen van het tokkelen kunt leren:

  • Vingers nummeren: je duim krijgt in dit geval de eerste drie snaren (bassnaren), wijsvinger vierde snaar, middelvinger vijfde snaar en de ringervinger de zesde. Wanneer je de vingers aan de snaren hebt gekoppeld speel je gewoon van boven naar beneden. Nu zal je waarschijnlijk wel denken, maar welke snaar krijgt dan de pink. Nou, je pink zet je onder de snaren voor wat extra steun.
  • Eerste bassnaar: je begint gewoon met het aanslaan van de eerste bassnaar met je duim. Hierop volgend sla je de andere snaren aan met bijhorende vingers.
  • Tweede bassnaar: in vergelijking tot de voorgaande stap sla je nu de tweede bassnaar aan, de rest blijft hetzelfde.
  • Derde bassnaar: je slaat nu met de duim de derde bassnaar aan.
  • Combineren: wanneer je de voorgaande oefeningen een paar keer hebt herhaald is het de bedoeling om te gaan combineren. De oefeningen samen vormen namelijk je eerste tokkel liedje.
  • Blijven oefenen: naast de voorgaande oefeningen zal je op zoek moeten gaan naar nieuwe oefeningen, zodat je de tokkeltechniek beter leert ontwikkelen.

Bronnen:

http://www.uwgitaarlesonline.nl/tokkelen-gitaar/

http://gitaar.muziekwiki.nl/Tokkelen